In het voorgaande helponderwerp is uitgelegd hoe de HGPD wizard u kan ondersteunen bij het maken en onderhouden van een handelingsplan. De wizard is een extra hulpmiddel. U maakt er gebruik van als dat voor u een prettige manier is om een handelingsplan te maken en onderhouden.
U kunt er ook voor kiezen om een handelingsplan te maken zonder gebruik van de wizard. In dat geval gaat u in het navigatiemenu links via Leerling naar de groep Individueel HP en daarna klikt u op het item Handelingsplan.
Een handelingsplan maken |
U heeft een leerling gekozen in het menu Leerling 1.Klik in het navigatiemenu links op de groep Individueel HP en daarna op het item Handelingsplan 2.Klik links bovenaan in de horizontale menubalk op 3.Vul de velden in die horen bij de Handelingsgerichte Plannings Diagnostiek 4.Vul de velden in die horen bij de Subdoelen 5.Klik op Verderop in dit helponderwerp leest u meer over welke gegevens u kunt invullen in de diverse velden van de Handelingsgerichte Plannings Diagnostiek en de Subdoelen. |
Handelingsgerichte Plannings Diagnostiek
In de handelingsgerichte plannings diagnostiek kunt u op één of op een aantal didactische en/of pedagogische domeinen een cyclisch handelingsplan opstellen en uitvoeren. De tekstvelden zijn voorzien van leeswijzers die meer informatie geven over de in te vullen velden. De leeswijzers worden getoond na een klik in een invulveld.
In het veld Datum gestart wordt automatisch de huidige datum ingevuld. U vult de geplande einddatum in in het veld Datum afgesloten. Verder kunt u het domein invullen en wordt automatisch de status van het handelingsplan ingevuld.
U beschrijft kernachtig, maar duidelijk de problematiek van de leerling die u in dit handelingsplan wilt aanpakken.
De handelingsgerichte plannings diagnostiek bevat informatie die betrekking heeft op de duur van het hele handelingsplan en bevat de volgende onderdelen:
▪Probleemomschrijving
▪Doel (langere termijn, ± 1 jaar)
▪Reeds geboden hulp
▪Screening, onderzoeken, testscores
▪Protectieve kindkenmerken
▪Belemmerende kindkenmerken
Subdoelen
In het onderdeel subdoelen worden doelen, leerinhouden en organisatorische informatie worden neergelegd, waarmee gewerkt wordt in de klas of op school. Dit dynamische gedeelte van het handelingsplan wordt doorgaans steeds na een periode van ongeveer zes weken geëvalueerd en bijgesteld. Het bevat de volgende onderdelen:
▪Nieuw doel en leerinhoud (wat en waarom, korte termijn, ± 6 wkn)
▪Methodiek (hoe, waarmee)
▪Organisatie en uitvoering (waar, wanneer, wie)
▪Nieuwe evaluatie
▪Evaluatie met de leerling
▪Evaluatie met de ouders/verzorgers