Een individueel handelingsplan maken via de wizard

Een individueel handelingsplan maken via de wizard

Vorige helponderwerp Volgende helponderwerp  

Een individueel handelingsplan maken via de wizard

Vorige helponderwerp Volgende helponderwerp JavaScript is required for the print function Mail ons uw feedback  

De HGPD wizard is een methode die u in vijf stappen begeleidt in het maken en onderhouden van een handelingsplan. De wizard heeft als doel de handelingsgerichte diagnostiek op een meer (be)geleide manier te documenteren en het proces van handelingsplanning beter te stroomlijnen.

U legt vast welke problematiek u wilt aanpakken en wat u aan het einde van de behandeling wenst te bereiken. U documenteert de informatie die inmiddels bekend is zoals screeningsgegevens, omgevingsfactoren en reeds geboden hulp.

Doelen en subdoelen

Vervolgens geeft u aan in hoeveel tussenstappen (subdoelen) u het gewenste einddoel probeert te bereiken. Met behulp van deze tussenstappen werkt u toe naar een geplande leerlijn. De wizard ondersteunt u door voorstellen te doen over de doeldata van de te plannen subdoelen. Ten slotte kunt u per subdoel uitwerken welke methodiek, organisatie en uitvoeringshandelingen u wilt gebruiken.

De wizard is ook een geheugensteun en geeft twee weken voor het verstrijken van de doeldata van de aan u toegewezen leerlingen aan welke handelingsplannen er binnenkort geëvalueerd (en bijgesteld) moeten worden.

Handelingsplan maken zonder wizard

In dit helponderwerp is het gebruik van de wizard verder toegelicht. In het volgende helponderwerp Handelingsplan is uitgelegd hoe u een handelingsplan kunt maken en onderhouden zonder gebruik van de wizard.

Een handelingsplan maken met de HGPD Wizard

U heeft een leerling gekozen in het menu Leerling

1.Klik in het navigatiemenu links op de groep Individueel HP en daarna op het item HGPD Wizard

2.Klik links bovenaan in de horizontale menubalk op Nieuw

Bovenaan ziet u de 5 stappen van de wizard. U begint met stap 1, deze is gemarkeerd met een paarse vlag

3.Vul de velden in met de benodigde informatie

4.Klik op Opslaan als u stap 1 heeft voltooid

5.Klik op stap 2 van de wizard en herhaal de stappen 3 tot en met 5 van dit stappenplan, totdat u alle stappen van de wizard heeft doorlopen

Verderop in dit helponderwerp leest u onder het kopje De Wizardstappen uitgelicht meer over welke gegevens u in elke stap van de wizard kunt invullen.

Een handelingsplan aanpassen met de HGPD Wizard

U heeft een leerling gekozen in het menu Leerling

1.Klik in het navigatiemenu links op de groep Individueel HP en daarna op het item HGPD Wizard

2.Klik op de pijl van het handelingsplan dat u wilt aanpassen

Bovenaan ziet u de 5 stappen van de wizard. De stap waarin u zich bevindt is gemarkeerd als een paarse vlag. In het onderstaande voorbeeld is dat stap 1

3.Klik op het nummer van de stap waarin u graag informatie wilt aanpassen

4.Pas de gegevens aan en klik op Opslaan

5.Herhaal dit naar wens voor andere stappen in de wizard

Een handelingsplan afdrukken

U heeft een leerling gekozen in het menu Leerling

1.Klik in het navigatiemenu links op de groep Individueel HP en daarna op het item HGPD Wizard

2.Klik op de pijl kunt van het handelingsplan waarvan u de details wilt bekijken

3.Klik links bovenaan in de horizontale menubalk op Afdrukken

Het document wordt geopend in uw tekstverwerker, bijvoorbeeld Microsoft Word. U kunt het document opslaan of direct afdrukken met behulp van de afdrukopties van uw tekstverwerker.

De Wizardstappen uitgelicht

Stap 1: Algemene informatie

In het veld Startdatum wordt automatisch de huidige datum ingevuld. U vult de geplande einddatum in. Op basis van de startdatum en einddatum worden de termijnen van de tussendoelen berekend.

Verder kunt u het domein invullen en worden een aantal gegevens automatisch ingevuld, zoals uw naam, dat de status van het handelingsplan 'open' is en de groep waarin de leerling momenteel zit.

In deze stap beschrijft u kernachtig, maar duidelijk de problematiek van de leerling die u in dit handelingsplan wilt aanpakken.

In het veld Wat is de gedachte bij de aanpak beschrijft u kort in welke context u gekozen heeft voor de aanpak van juist dit probleem en niet voor een ander probleem van deze leerling. U geeft in het kort aan wat u hoe wilt bereiken zonder al planmatig bezig te zijn. U kunt op deze wijze voor uzelf controleren of u een juiste keuze heeft gemaakt en de latere lezer van dit plan meenemen in uw gedachten.

Stap 2: Einddoel

In stap 2 wordt de eerder ingevulde probleemomschrijving getoond. U kunt nu het einddoel formuleren en het antwoord geven op de probleemvraag. Probeer dit te doen via het SMART-principe.

Stap 3: Statische informatie

In stap 3 vult u een aantal gegevens in die u kunt gebruiken bij het maken van het plan. De velden zijn voorzien van leeswijzers die meer informatie geven over de in te vullen velden. De leeswijzers worden getoond na een klik in een invulveld.

Stap 4

In stap 4 ziet u nog eens het door u beschreven probleem en de beschrijving van het einddoel. U dient nu een realistische inschatting te maken van het aantal stappen (subdoelen) dat u nodig heeft om het einddoel te kunnen bereiken.

De wizard biedt u hiervoor een voorstel aan, gebaseerd op tussenstappen van zes weken. U kunt uiteraard kiezen voor een ander aantal subdoelen. Uw kunt uw keuze later in de wizard nog aanpassen.

Vervolgens ziet u de stappen uitgewerkt. De data van de subdoelen zijn gepland op regelmatige momenten tussen de opgegeven start- en einddatum van het handelingsplan.

Nu u het einddoel en het aantal tussenstappen hebt bepaald, is het van belang om een logische lijn te bedenken van subdoelen die achter elkaar gelegd een logisch stappenplan vormen. Zorg dat u met iets kleins en simpels begint, zodat de kans op succes maximaal is en bouw van hieruit verder door bijvoorbeeld:

de begeleiding af te laten nemen;

de tijd waarin goed gedrag moet worden getoond voordat een beloning volgt, te verlengen;

de situatie complexer te maken, door bijvoorbeeld bij verschillende leerkrachten het goede gedrag te 'eisen'.

Als u niet tevreden bent over de data van de subdoelen, kunt u die in de volgende stap wijzigen. Ook de uitwerking van de doelen zoals het bepalen van de methodiek, de organisatie en uitvoeringshandelingen, zijn van latere zorg. Voor nu is het slechts van belang in te zetten op het ontwerpen van een goede leerlijn.

Stap 5

Stap 5 is het uiteindelijke werkgedeelte van het handelingsplan. Hier kunnen de doelen worden uitgeschreven en geëvalueerd. En er kunnen, als dat nodig is, subdoelen worden toegevoegd en/of verwijderd.

Toelichting op de gebruikte iconen

Statusvlaggen

De rode vlag geeft aan dat u nog niet bent gestart met dit subdoel.

De gele vlag geeft aan dat het subdoel (zo goed als) afgerond is en dat het is geëvalueerd binnen het (zorg)team.

De groene vlag geeft aan dat het subdoel is afgerond en met iedereen is geëvalueerd.

Acties

Hiermee kunt u het doel bewerken. De doeldatum kan (binnen bepaalde grenzen) worden aangepast en het te bereiken doel, de gebruikte methodiek en de aanpak van het subdoel kan worden beschreven.

Hiermee kunt u het subdoel evalueren binnen het (zorg)team, met de ouders en eventueel met de leerling. Deze knop wordt alleen getoond bij het actuele subdoel en de subdoelen die al (gedeeltelijk) zijn geëvalueerd.

Soms is het nodig om een extra tussenstap toe te voegen. U kunt dat doet via een klik op deze knop. Het toevoegen van een tussenstap is alleen mogelijk in de toekomst, dus niet na reeds geëvalueerde subdoelen.

Als een subdoel niet meer nodig of onhaalbaar is, kan het met behulp van deze knop worden verwijderd. Alleen subdoelen die nog niet zijn geëvalueerd, kunnen worden verwijderd.